Wednesday, August 8, 2012

Mis on küpsistes?

-Tere, minu nimi on M. ja ma olen küpsisesõltlane.
-Tere, M.
-Üks jube hea küpsiseretsept teile enne võõrutust ... Allikas - Nami-namist.

Ameerika šokolaadiküpsised (Chocolate Chip Cookies).

NB! Küpsiste õnnestumise ja hea maitse saladus seisneb 36-tunnises külmkapis seismises. Valmis küpsised on servadest krõbedad ning keskelt veidi vintsked. Parimad veidi jahtunult. Teha korraga vaid niipalju küpsiseid, kui plaanis õhtu jooksul ära süüa.
umbes 20 suurt küpsist

  • 240 gr nisujahu
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 0,75 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 140 gr magedat toasooja võid (parem on eesti või, mitte Valio - liiga veniv, ei saa vahustada)
  • 100 gr fariinsuhkrut (panin pooleks fariini ja tumedat muscavadot)
  • 150 gr peenikest suhkrut
  • 1 tk suur muna (panin 2 keskmist)
  • 1 tl vanilliekstrakti (panin vanillisuhkrut)
  • 250 gr tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega - läks 50% Pergale suur tahvel)
  • Maldoni meresoola (helbeid pealepuistamiseks) - ma ei pannud neid
Kõik koostisained võtsin varakult välja, et need toasoojaks saaks!
Sega mõõtekannus jahu, sooda, küpsetuspulber, sool omavahel.
Hõõru toasoe või fariin- ja tavalise suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades muna ja vanilliekstrakt.
Sega õrnalt juurde jahusegu ning viimasena jämedalt hakitud šokolaad.
Suru tainas käte abil ühtlaseks pätsiks, pane kaussi ja kata toidukilega. Pane vähemalt 24 tunniks, soovitavalt 36 tunniks ja maksimaalselt kuni 72 tunniks külmkappi tahenema.
Võta tainas külmkapist välja ning võta jäätisekulbi vm suure lusika abil sellest umbes 75-grammiseid tainapalle. Suru käte vahel pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. (Kui tainas pehmenema hakkab, siis pane uuesti külmkappi tahenema). Jäta piisavalt ruumi küpsiste vahele, sest need vajuvad küpsedes laiali (umbes 6 küpsist tavalise ahjuplaadi kohta on piisav).
Puista igale tainapallile veidi meresoolahelbeid.
Küpseta 175-kraadises ahjus 16-20 minutit, kuni küpsised on servadest kuldsed ja keskelt veel heledad.
Võta küpsetusplaat ahjust välja ja libista küpsised kohe ettevaatlikult metallrestile vm alusele jahtuma! (Küpsised on üsna pehmed sel hetkel, aga jahtudes tahenevad ja muutuvad krõbedaks servadest).

Pühendan selle retsepti oma mehele, kes sõi rekordkoguse minu küpsetatud magusat! Kallu!

No comments:

Post a Comment